Verzendkosten België & Nederland : €7,95 | Verzendkosten Luxemburg, Frankrijk, Duitsland: €9,95 | Gratis verzending vanaf €75,00
nl fr
0
Winkelwagen
€ 0,00
Een vijand in de tuin: de slakken

Hallo natuurliefhebber

Doorzeefde planten zijn de grootste nachtmerrie voor elke natuurliefhebber. De schuldigen zijn de slakken: onaantrekkelijke beestjes die een grote ravage kunnen aanrichten in de tuin en borders. Om de glibberige beestjes te bestrijden bestaan er verschillende producten. Veel daarvan zijn chemische producten die dan wel doeltreffend werken, maar daarbij ook andere organismen schaden. Denk maar aan de vogels of egels die de vergiftigde slakken opeten. Daarom wil ik het in deze post hebben over alternatieve – en vaak biologische – oplossingen om slakken te bestrijden.

De soorten bestrijdingsmiddelen
Er bestaan verschillende soorten bestrijdingsmiddelen, zoals de slakkenval met bier, ecologische korrels of het inzetten van aaltjes.
 

  1. Slakkenval met bier

De bierenval is een klassieke, maar doeltreffende kortetermijnoplossing. Door de slakkenval met bier te vullen, trek je de slakken aan waarna ze in het bier verdrinken en oplossen. Je moet de slakkenval wel geregeld bijvullen en schoonmaken, wat een minder leuk karweitje is.
 

  1. Ecologische korrels

Het gebruik van ecologische korrels is een duurzamere oplossing. Je strooit de korrels uit in de border, de slakken verorberen ze, raken oververzadigd en sterven. De korrels zijn natuurlijk en niet chemisch, wat uiteraard beter is voor het milieu.
 

  1. Aaltjes

Een minder gekend bestrijdingsmiddel is het inzetten van aaltjes in de slakkenstrijd. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormen die op zoek gaan naar de slakken in de grond en hun lijf binnendringen. Daardoor stoppen de slakken na drie à vijf dagen met eten, zwellen ze op en sterven ze. De aaltjes doen de slakkenpopulatie in de grond verdwijnen en vormen dus een duurzame oplossing.

Mijn voorkeur
De meest ecologische en duurzame bestrijdingsmiddelen zijn de natuurlijke korrels en de aaltjes. Hoewel de aaltjes heel doeltreffend werken, is dit bestrijdingsmiddel omslachtiger in gebruik: de aaltjes moeten onmiddellijk na de levering ingezet worden, maar de grond moet daarbij een temperatuur van minstens 12°C hebben en minstens twee weken vochtig blijven. Daarom kies ik voor de ecologische korrels: ze zijn duurzaam, milieuvriendelijk en ongevaarlijk voor andere organismen.

Het gebruik van ecologische korrels
De korrels moeten rond en tussen de planten gestrooid worden. Daarbij moeten ze mooi verdeeld worden en geen hoopjes vormen. Hoewel we de slakken niet altijd zien, zitten ze wel degelijk in de grond verstopt. Een grote fout bij het tuinieren is dan ook dat men te lang wacht alvorens te reageren. Ik raad aan om de korrels een eerste keer eind februari uit te strooien zodat ze een langetermijnresultaat leveren. Vergeet trouwens niet om maandelijks – of vaker indien nodig – tot aan de komst van de winter nieuwe korrels uit te strooien.

Zo zijn jullie klaar om de slakkenstrijd aan te gaan. Een laatste kleine tip voor diegene die hun tuin willen beplanten: kies voor planten met de minst zachte blaadjes om de slakken te ontmoedigen!
 
Tot binnenkort

  Aurore     11-03-2017 17:03     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Over ons

Online tuinwinkel van een gepassioneerde tuinarchitecte en tuinliefhebster met groene vingers. Out of the box ideeën om van je tuin een thuis te maken of om de tuin in huis te brengen.

Contact

Green in a Box
Heidelbergstraat 44
8210 Zedelgem
België
BE0825428230
 

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief BTW

Powered by CCV Shop

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.